מהן תעודות גמולוגיות ומדוע צריך אותן?
תעודה גמולוגית היא מסמך רשמי ואובייקטיבי המפרט באופן מדעי מאפיינים של יהלומים או אבני חן על פי ממצאי בדיקות שנעשו במעבדה גמולוגית. התעודה הינה תעודת הזהות של אבן החן או של התכשיט והיא מהווה את הבסיס לקביעת ערכו המסחרי. הבדיקות מבוצעות בכפוף לקריטריונים בינלאומיים, ובסופן מופק דוח מפורט אודות הניקיון, הצבע, הסימטריה, הברק ועוד תכונות נוספות של היהלום או אבן החן.
האם חייבים תעודה גמולוגית?
חשוב מאוד שליהלום תהיה תעודה גמולוגית, שכן המכון הגמולוגי מהווה גורם אובייקטיבי ונטול אינטרס, ובהינתן תעודה גמולוגית מגוף מוכר ניתנת אסמכתא לגבי איכות היהלום ושוויו. כך מהווה התעודה הגמולוגית מעין ערבות, ולא רק שהיא מאשרת את מקוריות היהלום, אלא מספקת בנוסף את מפרטו, מה שעוזר בהערכת שוויו הנוכחי והעתידי.
יחד עם זאת, למרות שישנה חשיבות רבה לרכישת יהלומים נושאי תעודה גמולוגית ממעבדה מוכרת, עדיין, ניתן פעמים רבות להסתפק או לדרוש, תעודה של בית העסק עצמו. במידה שמדובר בעסק עם מוניטין מקצועי אמין, ניתן בהחלט להתבסס על מוניטין זה, במיוחד אם מדובר בבית עסק הסוחר בבורסת היהלומים, שכן תקנות המסחר בבורסת היהלומים הינן מהמחמירות שישנן ומחייבות את בית העסק להיצמד לכללים קפדניים ביותר של מסחר הוגן.
אלו סוגי תעודות קיימות?
קיימות בעולם מעט מעבדות הנחשבות למוכרות ולמחמירות דיין, ויהלומים הנושאים את תעודותיהן, מאושרים למסחר ע“י בורסת היהלומים הישראלית. כדאי להסתמך על תעודות, שהופקו על ידי מעבדות גמולוגיות בינלאומיות אך במידה שרוכשים בבית עסק אמין דיו, ניתן לקבל גם תעודות המופקות באופן מקומי, כשהקריטריונים לדירוג היהלומים הינם זהים. כמובן שיש להיזהר מאוד ולא להתפתות לרכוש יהלומים נושאי תעודות המציגים דירוגים אחרים מאלה המוצגים כאן.
להלן סוגי התעודות הידועות בעולם:
GIA – Gemological Institute of America Inc
התעודה המחמירה ביותר השייכת למעבדה הגדולה ביותר בשוק העולמי. מדובר במעבדה ללא מטרות רווח, עם סניפי ענק בניו יורק ולוס אנג‘לס (ועוד סניפים ברחבי העולם). התמחותה היא ביהלומים גדולים ובדירוגי צבעים וניקיונות גבוהים. דירוג הGIA כה מחמיר עד שיהלומים עם דירוג זה הם היקרים ביותר.
IGI ו–HRD
תעודות הנחשבות כמחמירות אך בדרגה פחותה. נהוג להשתמש בהן בהודו ובמזרח, שם מקובל לסחור ביהלומים ברמות ניקיון גבוהות אך בצבעים נמוכים. מעבדות אלה מתמחות בדירוג יהלומים בצבע נמוך וברמות ניקיון גבוהות, והן מהוות סמכות גבוהה בסיווג היהלומים בצבעים הנמוכים.
EGL
מעבדה הקיימת כמעט בכל מרכזי סחר היהלומים בעולם, ידועה ברמת הדיוק הגבוהה שלה בכל הקשור לקביעת צבע היהלום ולניקיונו. זו מעבדה בעלת סניפים רבים ורמת נגישות גבוהה, הבדיקות בה מבוצעות די מהר ביחס למעבדות אחרות (עד כ-7 ימים) והחשוב ביותר, יש למעבדה זו נציגות בבורסה ליהלומים הישראלית ועבור הסוחרים בבורסה העלויות הן מאוד משתלמות, מה שמאפשר לספק ללקוחות יהלומים איכותיים במחירים שפויים.
איזה מידע קיים בתעודה?
תעודה גמולוגית מדרגת את הפרמטרים החשובים של יהלומים כמו למשל:
- סוג האבן – האם מדובר ביהלום טבעי, ביהלום מטופל או אבן חן.
- חיתוך היהלום – צורתה החיצונית של האבן, האם אובלית, עגולה, צורת פרינסס וכד‘.
- מידות – משקל, דירוג ניקיון, דירוג צבע, רמת חיתוך, פרופורציה (ביהלומים עגולים) .
- Polish – מידת הצחצוח במשטחי היהלום השונים.
- סימטריה – רמת הסימטריה של החיתוך.
- אחוז העומק – עומק היהלום כאחוזים מהקוטר.
- גודל הלוח– הגדרת המשטח העליון כאחוזים מהקוטר.
- עובי ההיקף – מגדיר את עובי הרצועה בצד היהלום.
- Culet – הגדרת עוקץ היהלום והמרכוז הסימטרי שלו.
- פלורסנטיות –רמת הפלורסנטיות של היהלום.
- רמת החיתוך – הגדרות המתייחסות לזוויות הליטוש ואיכות הברק שהן יוצרות.
יהלומים בוחרים לא רק על פי תעודה גמולוגית
חשוב לדעת שלמרות שהתעודה מדרגת את היהלום על פי כל הפרמטרים ומספקת מידע אובייקטיבי, עדיין אין היא יכולה בהכרח לתת מדד לערכו בעיני המתבונן. כלומר קיימים הבדלים בפרמטרים שרק בעל מקצוע עם עין מיומנת יראה, וגם הם ישפיעו על ערכו ומראהו של היהלום. מסיבה זו יתכנו שני יהלומים בעלי דרגת ניקיון זהה ותעודה דומה, אך בעלי מראה שונה מאוד (קיים בעיקר בדירוגים הנמוכים).
זו הסיבה שתמיד רצוי להשוות את היהלום הנדרש ליהלום אחר ולשים אותו תחת עין בוחנת לפני הקנייה ולא להסתפק רק בהגדרותיו בתעודה הגמולוגית. זו הסיבה שאנו ב–Ediamonds מזמינים את לקוחותינו להגיע אלינו ולבחון יהלומים בהשוואה ליהלומים בעלי קריטריונים דומים, והכל בנוכחות יהלומן מסומך, וזאת כדי שהיהלום הנבחר יהיה המתאים ביותר לקונה, הן מבחינת הצורה, הגודל, הגוון והן מבחינת ההשקעה והתמורה הכספית.
לייעוץ השאירו פרטים
הכל על יהלומים
באיזו יד שמים טבעת נישואין? המדריך המלא
מאי 30, 2024
אבן חן לפי תאריך הלידה: משמעויות וסגולות
מאי 30, 2024
רמות ניקיון יהלומים: עושים לכם סדר
מאי 10, 2024
גמולוגיה: על חקר אבני החן ומקצוע של הגמולוג
אפריל 14, 2024
יהלומים מטופלים: סקירה מקיפה ל-2024
אפריל 3, 2024
כמה לשים בחתונה? המדריך השלם שיעשה סדר בנושא
אפריל 1, 2024
יהלום CVD – כל מה שרציתם לדעת עליו
מרץ 17, 2024
יהלום טבעי – מדריך מקיף ונוצץ במיוחד
מרץ 17, 2024